Slimáci

01.04.2012 00:00

Slimáci do zahrady nepatří

Slimáci patří k nejrozšířenějším zahradním škůdcům a boj s nimi svádí na své zahrádce téměř každý pěstitel. Nejpočetnější jsou v létě, kdy vylézají ven v podvečerních hodinách. Pokud je v podvečer neposbíráme, mohou nám na zahrádce do rána udělat pěknou paseku. Způsobů, jak je ze zahrádky vyhnat, je hned několik. Můžeme je sbírat ručně, okolí rostlin ošetřit vápnem či sazemi anebo na slimáky poslat přirozené nepřítele, kterými jsou ježci, žáby, ještěrky anebo také parazitické hlístice.

Biologický predátor – parazitické hlístice

Jsou to hlístice mikroskopických rozměrů, které se na zahradu aplikují prostřednictvím zálivky nebo postřiku. Tyto hlístice svým čichem samy vyhledávají slimáky a přirozenou cestou se dostanou do jejich těla, kde začnou parazitovat (hlístice obsahují symbiotickou bakterii Moraxela osloensis) a zahubí je. Po aplikaci parazitických hlísti obvykle přestávají slimáci do 5 dnů přijímat potravu a během následujících 14 dní hynou (obvykle pod zemí, nemusíme se tedy bát, že bychom měli zahradu plnou uhynulých slimáků). Jakmile splní hlístice svou funkci, opustí tělo hostitele a hledají nového. Hlístice působí dlouhodobě, účinnost je až 90%.

Je dobré vědět...

Parazitické hlístice je vhodné na zahradu aplikovat co nejdříve, nejlépe hned při prvním výskytu slimáků. Čím déle budeme s aplikací hlístic vyčkávat, tím vyšší je riziko, že se slimáci na zahrádce nekontrolovatelně přemnoží a také, že účinnost hlístic nebude 100% (hubí zejména mladé plže a slimáky). Parazitické hlístice je možné aplikovat na ornou půdu, zeleninu i okrasné rostliny. Použít je můžeme ve sklenících i na otevřených plochách. Nemusíme se bát, že by rostlinám či jiným zvířatům uškodily. Slimáci jako kanibalové se navzájem požírají a hlístice se šíří na další jedince. Bohužel pokud používáme na zahradě různé pesticidy, zničíme jimi i ony hlístice. To je jediná nevýhoda použití tohoto přípravku

 

Kdy, jak na to a kolik to bude stát

Členská schůze odsouhlasila použití parazitických hlístic v osadě. Nákup přípravku bude hrazen z rozpočtu pro letošní rok. Celkové náklady budou cca 2.500,- Kč. Od všech zahrádkářů se očekává aktivní přístup při použití tohoto přípravku. Jen tak lze ošetřit celou plochu osady.  Celá akce má smysl, pokud se to udělá celoplošně.

Slimáci se vyskytují, pokud dojde ke splnění dvou podmínek tj. je teplo a vlhko. Letošní březen je abnormálně suchý. Spadlo pouze 10% srážek z březnového průměru. Proto se očekává, že výskyt slimáků bude v pozdějším období. V současné době celou záležitost konzultujeme s výrobcem parazitických hlístic a hledáme nejvhodnější termín. Předpokládáme, že k použití přípravku dojde ve dnech 11.-13.5. nebo 18.-20.5.2012. Sledujte proto hlášení místního rozhlasu a vývěsky. Termín určíme koncem dubna na základě doporučení výrobce.

Zahrádkář vysbírá slimáky na své zahrádce, nechá je „vymáchat“ v roztoku (cca 5 minut) a pustí zpět na zahradu. Lze to opakovat v průběhu 6 dní po sobě (přípravek pak ztrácí účinnost).  Tento postup je vhodné aplikovat navečer nebo ráno, nedělejte to za intenzivního slunečního svitu. Pokud váš soused nechodí na zahrádku, tak mu vysbírejte slimáky (nechte vykoupat v přípravku) a pustě je zpět. Ochráníte ne jenom jeho zahrádku ale především svoji. Čím více slimákům dopřejete lázeň, tím větší radost budete mít z letošní úrody. Slimáky lze nasbírat do zásoby i před výše uvedenými dny.

                                                                      RYCHLE PRYČ , DO OSADY ZO 53 SE UŽ NEVRÁTÍM !!!!